Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

KHASIAT BUAH TIN

  • Monday, March 5, 2012
  • zana991
  • ALLAH BERSUMPAH DENGAN BUAH TIN.....

    Terkandung didalam surah At-Tin dimana Allah telah bersumpah di atas nama buah tin dan buah zaitun . Apakah keistimewaan buah tin dan zaitun ini sehinggakan Allah bersumpah diatasnya? Ada beberapa hadis dan riwayat yang menerangkan tentang fadhilat dan kelebihan buah-buah ini.

    Diantara kelebihan buah tin:

    Riwayat dari Abu Zar r.a. bahawa Nabi SAW dihadiahkan satu bekas buah tin.Lalu Nabi SAW mengajak
    sahabat-sahabatnya makan.Nabi pun turut sama makan.Kemudian baginda SAW bersabda :”Kalau aku perkatakan tentang buah yang diturunkan dari syurga, nescaya aku katakan inilah dia. Kerana buah-buahan syurga tidak berbiji. Oleh itu makanlah buah ini. Sesungguhnya dia menghentikan penyakit buasir, serta bermanfaat untuk sakit-sakit badan.”
    Sesetengah ahli tafsir menerangkan bahawa Allah bersumpah dengan buah tin kerana dengan buah inilah yang menjadi penutup aurat Nabi Adam dan Hawa di dalam Syurga sewaktu Allah singkap aurat kedua-duanya selepas memakan buah larangan dalam Syurga.

    Buah teen kering mengandungi kurang air dibandingkan dengan buah teen yang segar iaitu lebih kurang 23%. Buah teen kering juga membekalkan enam kali lebih banyak kalori daripada buah yang segar. Pengeringan buah teen mengakibatkan pemekatan nutrisi didalamnya yang mana ianya menjadi lebih kaya dengan protin, lemak, karbohidrat. vitamin dan mineral terutamanya kalsium, zat besi dan potasium. Kandungan sodiumnya pula sangat rendah.


    Nilai nutrisi didalam buah teen kering:
    Nutrisi
    Protin gm 4.3
    Lemak gm 1.3
    Mineral gm 2.4
    Serat gm 5.6
    Karbohidrat gm 63.4
    Tenaga kcal 274
    Kalsium mg 126
    Forforus mg 77
    Zat besi mg 3
    Vitamin C mg 1

    Buah ini dapat menyembuh beberapa jenis penyakit,antaranya ialah:



    Penyakit Buasir
    Sakit-sakit dan bengkak-bengkak badan
    Batuk yang berpanjangan
    Melawas kencing

    0 comments: