Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Kira Kalori Makanan

  • Tuesday, May 15, 2012
  • zana991
  • Tips pengiraan kalori makanan
    -------------------------------

    daily energy requirement = berat(kg) * 30 calories

    eg: berat si "A" 45kg * 30 = 1350 calories/day

    katakan ler nk kurangkan dlm minggu tu 1kg.. means 45kg-1kg=44kg

    so by tht week, pengambilan calories only 44*30 = 1320 calories/day

    lagik 30calories/day tu (1350-1320 calories) kita akan withdraw dari part2 lemak kita yg sedia ada.. usually start dgn punggung ler..



    PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN

    Kategori:Kuih Muih
    1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
    2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
    3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
    4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
    5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
    6. Popia basah (satu) = 95 kalori
    7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
    8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
    9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
    10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
    11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

    Kategori: Lauk Pauk
    1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
    2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
    3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
    4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
    5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
    6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
    7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
    8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
    9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
    10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
    11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
    12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
    13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

    Kategori: Makanan Rutin
    1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
    2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
    3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
    4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
    5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
    6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
    7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
    8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
    9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
    10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
    11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
    12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
    13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
    14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

    Kategori: Makanan Segera
    1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
    2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
    3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
    4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
    5. Burger keju (satu) = 425 kalori
    6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
    7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
    8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

    Kategori: Buah-buahan
    1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
    2. Betik (sepotong) = 45 kalori
    3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
    4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
    5. Limau (sebiji) = 42 kalori
    6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
    7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
    8. Epal (sebiji) = 63 kalori
    9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
    10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

    kategori minuman

    minuman berkabonat 1 tin 285g - 120 kal
    minuman kotak 250g - 105 kal
    susu tepung penuh krim 1 sudu makan - 33 kal
    susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan - 25 kal
    aiskrim 2 skop- 390 kal
    susu pekat manis 1 sudu makan - 71 kal
    yogurt rendah lemak 1 cawan - 90 kal
    mentega 2 sudu teh - 75 kal
    keju chedar 1 keping -58 kal



    Petua memilih makanan di restoran :

    sebelum menempah meja, dapatkan maklumat sama ada bahan ramuan hidangan dapat ditukar
    baca menu dengan teliti dan pilih makanan yang sihat. Pilih makanan yang bersayur.

    Minta salad tanpa dresing

    minta makanan yang kurang berminyak, garam dan tanpa serbuk perasa (MSG). Minta yang menggunakan perasa seperti rempah atau herba

    pilih hidangan yang dikukus, rebus, panggang atau dibakar

    jika ada sos, minta ianya disajikan berasingan

    jika anda memerlukan makanan yang rendah kolestrol, elakkan makanan berdaging seperti otak, hati dan buah pinggang atau ketam, udang atau sotong

    pilih makanan yang disediakan pada asalnya memang berkalori rendah

    minta buah-buahan sebagai pencuci mulut

    minum air, teh atau kopi tanpa gula daripada meminum minuman ringan yang manis atau beralkohol

    0 comments: