![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaYEMBZ9kyy9hpirpcF_W2OXe5OppDE59_BcevvaMSbTgCVcYZ8h2K-NZi0mreI0elWwMuFrfr2ahQdErYgypYtIMa6Yd1TFwl7ySdWtsgirLOueBKI3zXBI_UydSuEKRzHMBi1xnh26M/s320/ayam_percik.jpg)
Bahan-bahan ( 4 orang )
* 1 sekor ayam yang dipotong 4
* 1 1/2 cawan santan pekat
* 2 biji bawang putih
* 1 labu bwg besar
* 2 cm halia
* 2 batang serai
* 1 camca kecil ketumbar
* 1/2 camca kecil jintan putih
* 1/2 cawan tepung beras
* sedikit air asam jawa@asam keping
* cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
* garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2
0 comments:
Post a Comment