Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Ayam Percik

  • Monday, August 15, 2011
  • zana991


  • Bahan-bahan ( 4 orang )

    * 1 sekor ayam yang dipotong 4
    * 1 1/2 cawan santan pekat
    * 2 biji bawang putih
    * 1 labu bwg besar
    * 2 cm halia
    * 2 batang serai
    * 1 camca kecil ketumbar
    * 1/2 camca kecil jintan putih
    * 1/2 cawan tepung beras
    * sedikit air asam jawa@asam keping
    * cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
    * garam dan gula secukup rasa

    Cara-cara

    1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
    2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
    3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
    4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
    5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2

    0 comments: